Son yazılar

1 Ekim 2013 Salı

Sherlock; Modern Çağın Danışman Dedektifi..


Steven Moffat imzalı Günümüzde yaşayan Sherlock'u tanıtttığım için biraz tedirginim. Zekice hazırlanmış bir diziyi kendimce size sunacağım. :)

Dizinin romanlardan tek farkı; zaman olarak günümüzde geçmesi..Öyle ki Sherlock'un akıllı cep telefonu var. Dr. Wattson'ın hatıra defteri değilde, bizim gibi blog kullanıyor olması gibi farklılıklar var..!


Konusuna Gelirsek; Polise danışman dedektif olarak cinayetleri çözmede yardım eden Sherlock adlı dedektifimizin, ev arkadaşı Dr.Watson ile başından geçen maceraları konu alıyor...

Bu dizi ilk başladığında çok iyi hatırlıyorum tartışmalar şu yöndeydi: Sherlock çok genç; Sherlock çok uzun vs..Herkesin unuttuğu şey ise romanla diziyi ayıran en önemli özellik zamandı, ayrıca Sherlock'un yaşından bahsedildiğini hiç hatırlamıyorum..sadece romandaki döneme ait kıyafet betimlemelerini ve görünüşünü veriyorlardı. Ve dizi sadece kurgudan ibaret olduğu için o eleştirileri saçma bulmuştum hala da bulurum.Hatta dizinin filminden daha iyi olduğunu düşünürüm.


Modern Sherlock'u canlandıran oyuncu Benedict Cumberbatch'i çok severim; özellikle  Boleyn Kızı'nı izleyen varsa William'ı hatırlamaları çok uzun sürmez.Oyunculuğu çok iyi hatta belki de mükemmel denilecek kıvamda.


Yani anlayacağınız yeni sherlock; 1976'lı,  kıvır kıvır saçlarıyla, deniz mavisi/ yeşili gözleriyle, boyuyla posuyla tam bir yakışıklı.Gözleri kimine göre yeşil kimine göre mavi. 😍




Dr.Watson'ı canlandıran oyuncumuz Martin Freeman'i birçok yerde izlemişim ama fakında mıydım? Tabi ki hayır. Shaun of the Dead,Helen West gibi yapımlarda rol almış, şuan ise ismi Hobbit filminde yer alıyor.1971'li oyuncuyu daha çok İngiltere yapımlarında gördük anlayacağınız.Yakında 1996 yapımı Fargo filminin remake'i olan mini dizisi Fargo'da rol alacakmış. Diziyi izleyebilme imkanınız 2014'te mümkün.

John Watson: "En iyi arkadaşım Sherlock öldü."


Diziye dönersek; ilk 2 sezonu Dünya'da izlenme rekorları kırınca 3.sezon onayı almıştı fakat bir türlü çekimlere başlanamamıştı. Bunun nedeni, Benedict'in Star Trek ve Martin'in Hobbit çekimleriydi. Fakat yanılmıyorsam 4.sezon için bile başrol oyuncularımızla anlaşma yapıldı. 3.sezon çekimleri ise Mart ayında başlamıştı..Kesin bir tarih verilmese de Sherlock'un 2013'ün son aylarında Aralık gibi ya da 2014'ün başlarında yayınlanacağı doğrulanmıştı.Tabii ki biz hayranlar bunu pek inandırıcı bulmadık.Ama BBC büyük bir atak yaparak bizlere 3.sezon resmi teaser'ını yayınladı..Bu da Sherlock'un yakında döneceğinin sinyallerini bize vermiş oldu.

İşte 3.Sezon Teaser'ı




Teaser'da benim en dikkatimi çeken şey; Dr watson'ın bıyıkları. En çok merak ettiğim ise Sherlock'un buna yorumu olacak. 

3.sezonun ilk 3 bölümünün adı açıklandı:

İlk bölümün adı; The Empty Hearse; İkinci bölüm ise, The Sign of Three ve son bölüm yani  üçüncü bölümün ismi ise His Last Vow olarak açıklandı.

3.Sezon Çekimlerinden Kamera arkasından birkaç resim..




Dizi ve oyunculardan bilinmeyenler

  1. Benedict Cumberbatch dizinin hazırlık sürecinde orijinal Conan Doyle hikayelerinin hepsini okumuş
  2. Dizide belki de en sevdiğimiz mekan olan 221B Baker Street  adresi aslında 187 North Gower Street, London NW1.
  3. Matt Smith'in Doctor Who seçmelerinden önce Doktor Watson rölü için seçmelere katıldığını biliyor muydunuz?
  4. Steven Moffat ve Mark Gatiss, Benedict Cumberbatch'i oyuncu kadrosuna seçmeden önce Cumberbatch'in Kefaret filmini izlemişler.Performansından etkilenip,harika bir Holmes olacağını düşünmüşler.
  5. İki başrol oyuncumuzun da Hobbit filminde rol aldığını bilmeyen yoktur herhalde.
  6. Sherlock bazen bir hafıza tekniği kullanıyor ve buna "Mind Palace" yani zihin sarayı diyor. Bu yazarların bulduğu bir sözcük ya da teknik değil. Uzun zaman önce antik Roma'da kullanılan belleğe yardımcı bir yöntem. Bunu uygulayan ve diğer uygarlıklara tanıtan ünlü misyoner Matteo Ricci'dir.
  7. Sherlock'un ebeveynlerini canlandıran oyuncular, Benedict'in gerçek anne ve babası.
3.sezon kamera arkası fotoğraflara devam edelim:





Ve 3.sezon'un en muhteşem ve en uzun fragmanı görücüye çıktı;

Vuhuuu :D


EDIT: Bu yazıyı Ekim 2013 gibi yazmıştım.Oyuncuların programları uyuşmadığı için 4.sezon 2016-2017 yılları arasında yayınlandı. Fakat ortalarda dönen kabus gibi bir söylenti var. Steven Moffat Sherlock'un geri dönebileceğini, Mark Gatiss ise oyuncuların programlarının uyuşmaması nedeniyle işin bir kabusa dönüştüğünü ve 5.sezonu olmaması gerektiğini söylemiş. En acısı 4.sezon finalinin bölüm adı "final problem." Diğer acı gerçek şu: İki oyuncunun da film çekimleri var. Şahsen özel bölüm bile yeterli diyebilecek kıvamdayız. Kaldı ki 5.sezon onaylansa dahi 2 yıl sonra ancak izleriz diye düşünüyorum :D Yani siz sherlock'u beklemeyin. Kitaplara devam.

Umarım bu küçük yazıcığı beğenmişsinizdir, hatam varsa affola :) Okuduğunuz için şimdiden teşekkürler, yorumlarınızı bekliyorum.





4 yorum:

  1. Ben yazınızı çok beğendim. Benedict in Sherlock rolünü neden aldığını merak etmiştim. Cevabı buldum. Kefaret.hemen izleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ^^ gerçekten muhteşem bir film :) tavsiye ederim.

      Sil
  2. cox sevirem bu seriali/dizi ^_^ Sherlockun eqosunu cox sevirem men :D

    YanıtlaSil

Nasılsın? Mutlu musun bari?