Son yazılar

17 Ekim 2015 Cumartesi

Şeytan Diyor ki, Git, Bakma Ne Kadar Özelmiş Güzelmiş Bu Çizermiş..Hepsi Miş..li..




Son iki üç aydır fark ettiğim üzere; ben kore ve dizilerinden ciddi olarak soğudum. Öyle ki; dizilerine konsantre olamıyorum. Ciddi ve sevdiğim oyuncuları yapay bulmaya başladım.

Özellikle ben bir dizide klişeliğe katlanamıyorum sanırım. Kore dizileri de artık birbirinin benzeri olmaya başladı.

Açıkçası Kore hayranlarının Türk dizilerini ve gerçekten başarılı oyuncularını gömüp; elin yabancılarını üstün çıkarmaları sinirimi de bozuyor. İşte son ödül töreninde; Engin Akyürek'e yapılan yorumlar vs.. Hatırlarsınız; Jisung ödül alamadı diye birçok arkadaşımız; sınırı aştılar.

Ya da Türk dizilerinin; Kore dizilerinden uyarlama yaptıkları halde; çalıntı diye vurgulama yapmaları.. Uyarlamanın kelime anlamını bilen tek ben değilim sanırım.Bunlar çok canımı sıkan biz kimdik; neydik diye sorgulamamı sağlayan olaylardı..


Sıkıldım tarzı konuşması aslında biraz başladığım noktaya dönüyorum; animelere; Japon film ve dizilerine... Genelde Japonlarda çok yakışıklı yok vs sözleri duyuyorum; bunun nedeni estetiğe çok yönelmemeleri.Zaten ülkelerinde; eğlence sektörü kim bilir kaçıncı sırada. Anime ünlü desek daha doğru olur bence.

Şu ara bir sürü Kore dizisi deneyip yarıda bıraktım; herkesin çok sevdiği She was Pretty'de dahil.Zaten dizinin kendisi de yabancı dizi uyarlaması ve herkesin bildiği bir dizi. Bildiğim şeyi çok izlemem ama nedeni uyarlama olması değil; uyarlama demek; bir başka ülkenin yapımını; kendi ülkene uyum sağlayacak şekile getirebilmek demektir. Uyarlama da bir başarı; keşke, Koreliler ve bizimkiler de dahil olmak üzere; uyarlama yerine kendi hayal güçlerine bağlı kalıp bir şeyler üretseler.. Çok çok iyi bir yazar olsam var ya neler var aklımda :)


Sadece diziler konusunda da değil; kendi sayfalarıma dönüş yapma konusunda zorluk çekiyorum şu aralar. Yetemiyorum gibi.. Yetsem de var olamıyorum. Okuyan varsa; "aman modu düşmüş bu haspanın" diye düşünürler kesin.. Ama inanın modum falan düşmedi.Sadece yapıyorken; aslında yapamıyor olmak neyse ya :D Anlatılmıyor bu.



Bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama sanki öfkem sevincim her bişiyim birbirine karışıyor; bu da beni aşağı çekiyor açıkcası.

Yaşlandım ciddili; birşeyleri özlüyorum. Tat alamıyorum demek belki haksızlık olur; tam anlatamıyorum bile. Hani birden çok mekanda yer aldığın bir rüya görürsün; nefesin kesilir ya; uyandığında hatırlamazsın; ya da hatırlarsın ama anlatamazsın. Durumum cidden bu. Elimi uzatıyorum ama tutan var, tutmayıp dönen var; ya da hiç olmadı acımadan kıran var.



Geberesice kişiliğim aslında; kıranın elini değil kolunu da kırar ama işte o ama var ya o beni bağlıyor. Şeytan diyor ki git alnının çatından vur aman ha :D Kimseyi değil he; kendim mevzu bahis burada..Biz çalışırken öğlende yemeğe inmiştik; peçete ve şeker dağıtılmıştı; yanımdaki arkadaşta neden peçete dağıttılar ki diye sorunca; "mevlid yapılcak sanırım" diye espri yapmıştım. Arkadaş buna inanıp; dışarı çıkıp gül suyu getirmişti. O arkadaşımın kalbi kadar geniş sabır, iyi niyet, iyilik diliyorum. Bulurum di mi?



Neyse işte bugün günlerden; Derya. Memnun oldum; psikopat manyak deli; bir o kadar veli :) Okuduysanız bu ne beaaa diye çığırmadan önce vallahi profilime yazcaktım belki kızan mızan olur diye yazamadım. :)


Teşekkürler :)

6 yorum:

  1. Depresif insan seni.
    Buradan da yetişemem mi sandın.
    Katılmadığım kısım şu, bunu gerçekten izlediğim oyunculuğa göre söylüyorum, Ji Sung, çok çok iyi bir oyuncu. Engin Altan kat kat iyi .

    Uyarlamalara gelince, Kore benim ülkem değil, onlar uyarlama yapmış, kendileri yazmış çok umrumda olmaz açar izler geçerim.

    Ama Türkiye benim ülkem. Haliyle kendi ülkemde oradan buradan alınan diziler, şarkı klip temaları görmeye katlanamıyorum.

    Haliyle bunu en çok yerden yere vuran insanlardan biri benim. Ülkede kimse hiçbir şey okumuyor mu? Müzik dinlemiyor mu? Seyahat etmiyor mu? Bir şekilde ilham edinmiyor mu?

    Anime kültürümüz olmayabilir ama harika bir edebiyat haznemiz var. Bir sürü roman hikaye... Bir uyarlama yapılacaksa, Kore değil Türk yazarların kitapları hikayeleri ?

    Türk insanını anlatan bir sürü dizi film yapılabilir ?

    Açıkçası bu konudaki fikirlerine pek katılmıyorum ama seni anlıyorum. Kast ettiğin şeyi. Sırf Kore fanı olup bu yüzden kendi ülkesini bile beğenmemek senin canını sıkan.

    Ama eleştirenlerin hepsi böyle değil bil istedim.

    Öptüm <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pörpik her yerde :P :) sıkıldım senden yaaaee :P <3 Zaten kast ettiğim şeyi yazmışsın; evet belli bir kesim var bunu yapan. Ben Türkiye Amerika gibi düşünmüyorum. Uyarlama başarılıysa; dizidir sonuçta; ülkemde olmuş olmamış farkı yok bence. Animemiz yok belki ama zaten bu kısım beni hiç sıkmıyor bile. Japonlar kadar iyisini yapabilecek kadarda yetenekli insanlarımız var, keşke bir yolu olsa. :) Bir uyarlama yapılcaksa; Türk yazarları demişsin ama soruyorum; sen demez misin hep; izleyici dinleyici ne istiyorsa onu veriyorlar diye; şu sıralar; Kore revaçta; yapımcı da farkında; bunu değerlendiriyor. Popüler olanı yontuyor anlayacağın. O yüzden Türk hikayesini uyarlama yapmış; İtalya'nın halk hikayelerini uyarlama yapmış önemli değil; keşke bizim orjinal fikirlerimiz olsa diyorum ben..Uyarlamayı geçtim artık yani. Jisung'u bende severim he :D Yanlış anlaşılmasın.

      Ya bu yorumu neden sildirdin anlamadım çatlak birkaç noktalama var diye asdfg Takık.

      Sil
  2. Dərya, (birinci silindi necəsə ikinci yorumdu -_-) tam da belə hiss edirəm mən də.. Həm blog həm dramalar barəsində. Amma bir də mən yediyim yeməklər belə əvvəlki dadı vermir. Bir üst səviyyəsini yaşayıram yaşadıqlarının hər halda :D Şokolad/çikolata belə hər zamanki kimi gəlmir mənə düşün :D içimdə çox deysəi sözüm var amma bloga heç nə yazasım yoxdu. Açıb yazmağa başlayanda içimdən gəlmir bu aralar. Depressiyamıdır görən? Amma eyni hiss edən birinin olduğunu görüb çooox sevindim. Yalnız deyiləm ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen yazasım vs gelmiyor benimde; birde geçen yazdığım yanlışlıkla silindi biliyor musun. Ne kadar moralim bozuldu :D Depresyona mı girdik nedir :)

      Sil
  3. Bu aralar benim gibi çoğu kişi Japonlara yöneldi. Yalnız değilsin :D aslında işlerini daha kaliteli yapmaya başladılar ama bizim için anlamsızlaştılar. Şahsen benim için öyle... Milliyetçi yanım büyüdü :D 2-3 yıldır TV izlemiyodum; bi bakayım dedim. Bizdeki oyuncular daha sıcakkanlı aslında ya normal hayatlarında ve daha iyi görünümlüler.. müzikte de çok iyi seslerimiz var aslında AMA BU YETENEKLERİMİZİ KULLANACAK PLAN ve PROJELER YOK.. Hele ki bazı programlar var; milletimizi salak yerine koyuyolar resmen.. Neyse.. Türk romanlarına başladım ben de ya önce okuduklarımı tekrar okuyorum.. Peyami Safa'dan başladım, eskiden bi çırpıda okuyoken şimdi daha iyi anlıyorum yazarı.. Sana da tavsiye ederim :) biraz uzak kalalım gözlerimiz bozulacak bu telefon ve tv ekranlarından :))) kitap okumak en iyisi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen; uzak kaldım, biraz depresyon gibi oldu ama kitap okuma alanı hazırlamışım kendime; bu aralar okumaktan başka şey yapamıyorum zaten ya anime izliyorum ya kitap ya manga :) Bizim insanımız çok yetenekli gel gör ki; değidiğin gibi projesi yok. :/

      Sil

Nasılsın? Mutlu musun bari?